Intervju med Freddy Jönsson Hanberg, författare till boken ”Sveriges totalförsvar i NATO”
Detta är din andra bok om totalförsvaret, hur kom det sig att du blev intresserad av de här frågorna?
– Jag växte upp under 1970- och 80-talen och levde med Kalla kriget under hela den tiden men indirekt har jag via min far och farfar också en koppling till andra världskriget. Sedan såg jag med fasa på hur totalförsvaret monterades ned under 2000-talet och kände mig tvungen att engagera mig.
Det låter spännande och skrämmande, vill du berätta om det?
– Min farfars far var sjöbefäl under första världskriget och min farfar var soldat under andra världskriget, han deltog från 1941-1945 och överlevde otroligt nog. Min far föddes under kriget och min farmor flydde med honom. Jag växte upp med dessa historier och hade väldigt svårt för den naivitet som präglade synen på Ryssland och Kina under lång tid.
Har du rent konkret erfarenhet av det svenska totalförsvaret under det kalla kriget?
– Ja, jag utbildades till befäl i armén under 1980-talet och krigsplacerades på ett förband som låg lite mitt emellan det militära försvaret och det dåvarande civilförsvaret, eller kanske snarare det som kallades för ”det ekonomiska försvaret”.
Intressant, fanns det ett ekonomiskt försvar?
– Det fanns det och det håller vi på och bygger upp igen. Jag var kompanichef för ett transportkompani som skulle kunna frakta gods mellan Försvarsmaktens centrala och regionala förråd och arméns brigader men också kunna hämta förnödenheter hos det som kallades krigsviktig industri och övriga privata företag.
Nu är vi med i Nato, hur har det påverkat Sverige i det avseendet?
– Det innebär i första hand att vi inte längre är ensamma. Det har vi inte varit sedan vi gick med i EU men vad gäller försvar och säkerhet så har vi nu allierade. Det innebär att vi kan få mycket stöd men vi måste också vara beredda att ge stöd och framför allt måste vi sätta oss in i hur samarbete inom NATO fungerar.
Är det svårt?
– För många är det nog rent obegripligt men har man väl lärt sig några av de vanligaste förkortningarna och begreppen så är det inte så svårt. Man måste dock välja ut något av det NATO gör som relaterar till det egna intresseområdet och fördjupa sig i det. Annars blir det alldeles för stort.
Är det var din bok handlar om?
– Nja, boken täcker det mesta av NATO:s organisation och verksamhet och även styrande dokument och processer, sedan får man själv leta i den informationen och försöka utvinna sådant man själv tycker sig ha nytta av.
Finns det något enklare sätt att förstå NATO?
– Jag brukar kalla NATO för ”ett standardiseringsorgan, en projektledningsplattform och en matchmakingfacilitator för militära insatser” eftersom interoperabilitet är NATO:s främsta kvalitetsmål så måste alla samsas om en standard för varje verksamhetsområde. NATO skapar otroligt goda förutsättningar för att driva projekt som stödjer de övergripande verksamhetsmålen och för att kunna göra det måste man hitta andra aktörer som bidrar med sin del. Detta oavsett om det handlar om att sätta upp en militär operation eller om ett fåtal experter skall lösa ett problem.
Tack – och lycka till med bokförsäljningen!
– Tack så mycket!